Nieuws

Woningconcepten en hun prestaties

“Wat voor materialen worden er gebruikt?   Hoe presteren ze op duurzaamheidskenmerken?” Steeds meer partijen kopen woningen in als een product. Daarbij is er esthetisch en qua materialisatie een grote verscheidenheid mogelijk. Het aantal conceptaanbieders van woningconcepten is met de groei van de afzet ook gegroeid. En dat maakt het (...)

Lees meer...

Met 3D engineering het maximale uit prefab halen

Voor een aannemer houdt de kennis over een prefab betonnen balkon- of galerijplaat ergens op. Uiteraard kent hij de hoofdzaken van zulke betonelementen, maar er komt veel meer bij kijken. Coen Hartjes, directeur van VH Engineering uit Didam: “Denk aan het afschot, gootjes voor afwatering, detaillering van de benodigde oplegconstructie (...)

Lees meer...

Hoogbouw met beide benen op de grond

Het zijn niet alleen steden als Shanghai en Dubai waar de meest indrukwekkende hoogbouwprojecten te bewonderen zijn. De Stichting Hoogbouw telt in Nederland al ruim 200 torens hoger dan 70 meter en er staan er nog tientallen op stapel. Erik Faber, voorzitter Stichting Hoogbouw en partner Fakton: “Vaak is daarbij (...)

Lees meer...

“Digitalisering en standaardisering nodig voor de bouw.”

Digitalisering en uniforme regelgeving ziet NVTB (Nederlandse Vereniging van Toeleverende Bouwmaterialenindustrie) directeur Niels Ruijter als twee belangrijke ontwikkelingen binnen de bouwen bouwtoelevering. De digitalisering biedt kansen, niet alleen om efficiënter te werken, bijvoorbeeld door informatie makkelijker te kunnen delen tussen partijen in de bouwkolom. Daarnaast biedt het kansen op het (...)

Lees meer...

Prefab bouwen in Natura-2000 gebied

Door de sterk groeiende vraag naar toekomstbestendige huisvesting, het verdwijnen van vakmanschap binnen de bouw é n de vergrijzing heeft Bergh Bouwsystemen uit Bergen op Zoom zichzelf drie jaar geleden uitgedaagd: bedenk een flexibel bouwsysteem dat makkelijk in elkaar te zetten is en dat anticipeert op toekomstige expansie. De geboorte (...)

Lees meer...

Groene casco’s van CO² arm beton

Voorbij Prefab maakt casco’s van CO2 arm beton. Door minder cement te gebruiken in het betonmengsel wordt 44 procent op de CO2 uitstoot bespaard. “Ik heb ooit de term betonschaamte gebruikt,” aldus Dorien Staal, algemeen directeur van Voorbij Prefab. “Ik merkte dat de markt beton ervaart als een milieubelastend product, (...)

Lees meer...

Kansen voor prefab in curculaire bouweconomie

Vincent Gruis, voorzitter van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie, ziet kansen voor de prefab producenten in de omschakelingnaar een circulaire bouweconomie. “Belangrijk voor hen is echter wel om te realiseren dat ze op alle fronten stappen moeten zetten, niet alleen op het gebied van CO2 reductie, maar alle schadelijke effecten tijdens productie, verwerking op (...)

Lees meer...

Snelheid geboden bij de Statenhof: keuze voor prefab badkamers

De Statenhof in Leiderdorp, een voormalig kantorencomplex, wordt door Regiobouw omgevormd naar 206 studentenappartementen. Snelheid is geboden: in januari 2022 moeten de eerste appartementen worden opgeleverd. Daarom is gekozen voor de prefab badkamers van Portisa. De kant-en-klare badkamers worden met een hijskraan het gebouw in gehesen. “De badkamers zijn onder (...)

Lees meer...

Maximaal inzetten op: van bouwplaats naar montageplaats

Het antwoord voor installaties is slim voorwerk, vindt Preworxs. Het bedrijf uit Zeeland combineert verschillende technieken en innovaties en biedt daarmee prefab maatwerk oplossingen. Met modulaire oplossingen, die worden ontworpen naar de wens van de klant, kan het bouwproces flink worden versneld en faalkosten worden gereduceerd. Het bedrijf werkt nu (...)

Lees meer...

“Zeven woningen voor de prijs van zes.”

Het ideaalbeeld van Bas Sievers, directeur-bestuurder van Stichting Woonpartners in Helmond, is dat corporaties in de nabije toekomst uit catalogi van aanbieders woningen kunnen kiezen. Tot die tijd is hij blij met de ‘tussenstap’ die 13 corporaties en 9 gemeenten in de regio Eindhoven hebben gezet. Gezamenlijk hebben zij – projectongebonden – (...)

Lees meer...