Het antwoord voor installaties is slim voorwerk, vindt Preworxs. Het bedrijf uit Zeeland combineert verschillende technieken en innovaties en biedt daarmee prefab maatwerk oplossingen. Met modulaire oplossingen, die worden ontworpen naar de wens van de klant, kan het bouwproces flink worden versneld en faalkosten worden gereduceerd. Het bedrijf werkt nu onder meer aan een project waarbij corporatiewoningen worden voorzien van SKIDS, waarin niet alleen de technische installatie voor de warmtepomp is meegenomen, maar ook het sanitair en de meterkast. Dat komt de bouwsnelheid èn kwaliteit ten goede.

“We zijn een modulaire installateur,” aldus Mark-Jan Koldijk van Preworxs. “We leveren modulaire installatieoplossingen in de breedste zin van het woord, voor alle disciplines. Denk aan sanitair, werkbouwkundige en elektrotechnische oplossingen. We bieden plug-and-play pakketten aan, die kant en klaar in woningen kunnen worden geplaatst. Daaronder vallen ook de SKIDS: units voor warmtepompen met daarin de technische ruimte opgenomen, geschikt voor eengezinswoningen of appartementen. Hierin zijn alle installaties op een zo compact mogelijke manier bij elkaar gebracht. Het grote voordeel is dat je voor deze onderdelen minder montage uren nodig hebt op de bouwplaats.” De plug-and-play oplossingen zijn geheel in de fabriek gemaakt. “Al het werk is in de fabriek gedaan, tot aan het testen van de installaties aan toe. Ze hoeven ter plekke alleen maar aangesloten te worden.” Het bedrijf heeft verschillende opdrachtgevers. “Het gaat bijvoorbeeld om installateurs die montage uren op de bouwplaats willen besparen, modulaire bouwers en fabrikanten.”

Eén van de projecten waar het bedrijf aan werkt, is het leveren van SKIDS voor nieuwe corporatiewoningen. Het gaat om een pilotproject in Yerseke. “Dit project hebben we verkregen door in te schrijven op een prijsvraag. Het ontwerp voor de woningen hebben we samen met Bouwbedrijf Rijk en VKP gemaakt. Het gaat om een sloop-nieuwbouwproject. Voor dit project werden een aantal eisen gesteld. De woningen moeten duurzaam zijn, snel te bouwen en levensloopbestendig. Het gaat om nul-op-de-meter woningen, die zijn uitgevoerd in houtskeletbouw. Op de begane grond moet een slaapkamer en badkamer worden gerealiseerd. De prefab modules bevatten een toiletgroep, meterkast en de technische ruimte voor de warmtepomp, WTW en omvormer. Alle techniek is op de begane grond gesitueerd en vanaf de buitenzijde te servicen. Het is voor ons voor het eerst dat we een dergelijke SKID leveren waarin zoveel is geïntegreerd. Sowieso is het een project waarbij het maximale uit innovaties wordt gehaald, zowel door ons als de bouwer. Nieuw voor ons is bijvoorbeeld het gebruik van steenstrips. Het bouwen van de woning, van fundering tot sleutel klaar opleveren, kost twee maanden, al had het nog sneller gekund.” De eerste zestien woningen zijn inmiddels af. “Naar volle tevredenheid. Dat betekent dat we nu aan de volgende zestien woningen werken.” Een dergelijke manier van ontwerpen en bouwen vraagt wel wat van de betrokken partijen. “De hele woning is in BIM uitgewerkt. Dat vraagt om een bouwer die de competentie heeft om virtueel te bouwen.”

 Koldijk merkt dat er meer interesse komt in de plug-and-play oplossingen. “De eerste jaren richtte men zich vooral op prefab riolering en energiecomponenten. We gaan echter steeds verder, kunnen steeds completere modulaire oplossingen bieden. Voor corporaties is dat soms best spannend. Deze aanpak vraagt ook om vernieuwend opdrachtgeverschap. Ze kijken nog een beetje de kat uit de boom, zijn gewend om op een traditionele manier een vraag in de markt uit te zetten. Het is lastig deze aanpak te integreren in een traditionele aanpak, omdat je dan te laat in het proces betrokken wordt. Bij ons systeem kiezen ze voor een product in plaats van partijen die alle onderdelen op de bouwplaats gaan realiseren.”

“De hele woning is in BIM uitgewerkt. Dat vraagt om een bouwer die de competentie heeft om virtueel te bouwen.”

Duurzaamheid is belangrijk voor Preworxs. Door te kiezen voor prefabriceren, wordt geen materiaal verspild. Hetzelfde geldt voor arbeidsuren. “De benodigde manuren op de bouwplaats worden met onze modules en technische ruimtes enorm verlaagd.” Het sociale vlak vindt men bij Preworxs echter ook van belang. “We hebben een aantal medewerkers die elders niet zo makkelijk aan een baan komen. Sommige kunnen niet meer in de bouw werken, maar wel in onze prefab fabriek. Bij ons krijgen ze de rust en ruimte om zich te ontwikkelen. Het geeft veel voldoening om te zien hoe deze mensen bij ons opbloeien en volledig tot hun recht komen.” 

PREFAB 2023 Jaarboek

In januari 2023 komt het PREFAB 2023 Jaarboek uit. Wilt u deze aanvragen of wilt u een positie in het Jaarboek? 

MAIL NAAR DE MOGELIJKHEDEN